Ons burgerrecht

14: Ons burgerrecht

Het verhaal over de Zutphense patriottentijd leert ons dat geschiedenis nooit zwart-wit is. Juist op het moment dat we een personage zoals Suideras veroordelen – en ons mee laten voeren door bijnamen als ‘de bloedtapper’ – laat hij zich van een zorgzame kant zien. Dit door het beschermen van de familie Van Der Capellen. Ondanks grote politieke verschillen was er respect voor de ander. 

Onze geschiedenis is ook een mannelijke geschiedenis. De verhalen van vrouwen zijn vaak niet gedocumenteerd. En de enige vrouw die wél genoemd wordt gaat de geschiedenis in als excentrieke en ongemanierde freule die het slachtoffer wordt van haar eigen impulsieve gedrag. 

Wij zijn benieuwd naar jouw ervaring! Zie je overeenkomsten tussen de patriotten en onze huidige tijd? Onderteken dan ons nieuwe ‘Aan het volk van Nederland’ en gebruik je burgerrecht!

Wil je informatie teruglezen of nóg meer te weten komen over de patriottentijd? Op de website van het Stadsavontuur staat extra informatie over bijvoorbeeld de Verlichting, de Vierde Engelse oorlog en andere belangrijke gebeurtenissen.