Kunstenaars

Kunst die je (aan)raakt!

Verwacht geen bordjes ‘verboden aan te raken’. Het Stadsavontuur laat zien dat kunst meer kan zijn dan een schilderij aan de muur. Dit zijn kunstwerken die je kunt beleven!

Anne ten Ham (1970) – Levendig water

Het werk van Anne versmelt met haar omgeving, maar verandert de ervaring van die locatie dramatisch. Met Levendig water doet Anne een verlichtende ingreep in een Rijksmonument uit 1549 die het publiek zal verstillen en (ook letterlijk) laat reflecteren.

Loes Faber (1987) & Corine van der Wal (1987) – Nieuwe Zutphense courant

Illustrator Loes maakt samen met graphic design studio Corine van der Wal een Nieuwe Zutphense Courant. In de krant zijn aanwijzingen verborgen waarmee je de raadsels en puzzels kunt oplossen. Maar bovenal is de krant een prachtig kunstwerkje, dat je mee naar huis mag nemen!

May Heek (1984) – The feminist bookshop

May is een visueel onderzoeker. Haar werk gaat over zichtbare en onzichtbare kennis. In de video-installatie The feminist bookshop laat May zien wat er onder de oppervlakte ligt van de veelal masculiene geschiedenis over de patriottentijd. Er is aandacht voor Freule Judith van Dorth en Boekhandel De Leur & Van Pel, de eerste feministische boekwinkel van Zutphen.

Jelle Mastenbroek (1988) – Shell Symphony

Jelle maakt een levensgrote muzikale installatie. Hiervoor heeft hij zich laten inspireren door een heel bijzonder en zeldzaam bouwwerk in Zutphen. De intrigerende installatie Shell Symphony komt tot leven door een handeling van de kijker en vertoont dan zijn muzikale aard.

Valentina Gal (1994) – Arms and Armour

De game-installatie Arms and Armour van Valentina is gemaakt met vernieuwende digitale technieken. De hyperrealistische digitale wereld maakt het steeds moeilijker om te bepalen wat ‘echt’ is. Je waant je even in een andere wereld, in dit geval die van de schutterijen.

Pjotr (1993) – ‘Aan het volk van Nederland’ anno 2023

Met de verspreiding van het pamflet ‘Aan het volk van Nederland’ begon in 1781 de revolutie tussen de patriotten en orangisten. De strijd die zij dan uitvechten – met woorden in plaats van wapens – legt de basis voor onze huidige democratie. Zutphense rapper Pjotr schreef in opdracht van Stadsavontuur Zutphen een hedendaagse versie van ‘Aan het volk van Nederland’ want “als onze stemmen samen klinken zijn ze sterker”!