Aan het volk van Nederland

01: Aan het volk van Nederland

In het jaar 1781, ruim 240 jaar geleden, is het onrustig in Nederland, wat in die tijd de Republiek heet. Zutphen bestaat maar uit een paar duizend inwoners, maar is de hoofdstad van de Graafschap: één van de drie regio’s in de provincie Gelre. En omdat de rechtbank zich hier bevindt, is Zutphen een belangrijke stad. Er wonen ook veel soldaten in de stad, die hier tijdelijk gestationeerd zijn. De Republiek bestaat uit zeven zelfstandige provincies die geleid worden door de stadhouder: Willem V van Oranje. De Oranjes bekleden deze machtige functie inmiddels al 200 jaar, sinds Willem van Oranje de Republiek stichtte. In die 200 jaar is de politiek in de Republiek star en corrupt geworden. De rijken worden steeds rijker, hebben veel politieke invloed en willen het huidige systeem koste wat kost in stand houden. En dat terwijl gewone burgers helemaal niets in de melk te brokkelen hebben. Je kunt wel stellen dat Willem V en zijn bevriende regenten niet bepaald geliefd zijn bij het volk. 

De burgers laten het er niet bij zitten! In de nacht van 26 september 1781 rijden er geblindeerde koetsen door alle grote steden die een anoniem pamflet verspreiden gericht ‘Aan het Volk van Nederland’. Voor het eerst komt het volk op voor zijn rechten en spreekt zich uit tegen de corrupte Oranjes. Het pamflet wakkert de bestaande onvrede aan. Er ontstaat rumoer in de steden en twee partijen komen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Enerzijds de Orangisten,  die de Willem V zien als een symbool van macht van de Republiek.  Aan de andere kant de patriotten, die strijden voor een eerlijke regering met inspraak voor het volk. 

Ook in Zutphen is het erg onrustig. Zutphen kent in deze tijd een aantal zeer uitgesproken patriotten, waaronder de uitgever Henricus van Bulderen. Hij publiceerde in 1783 De Zutphense Courant, de eerste krant van Zutphen. Met zijn rebelse journalistiek wilde hij de burgers van Zutphen in een hoog tempo betrekken in de strijd om eerlijke macht. Ga eens kijken op de plek waar zijn Engelse boekwinkel uithing! De krant helpt je verder.